Am tot citit in ultima vreme cateva articole despre substantele periculoase din produsele de ingrijire versus cremele home-made pe baza de uleiuri si cremele bio. Multe dintre informatii sunt „aruncate” in spatiul virtual cu scopul de a informa publicul, altele au ca scop promovarea anumitor brand-uri.
Am decis sa testez si apoi sa revin cu o concluzie
Intotdeauna mi-a placut sa testez. Este modul meu de a trage concluzii cu privire la anumite aspecte despre care am dubii. Asa ca m-am decis sa renunt la cremele de corp din comert. Am ales sa testez o vreme propriul meu ulei de corp pentru a vedea daca aspectul pielii se imbunatateste folosind doar ingrediente pe baza de uleiuri de uz cosmetic, presate la rece(unele dintre ele avand chiar certificare bio).
Cum poti sa-ti faci propriul ulei de corp acasa?
Plecand de la nevoia mea de ultra hidratare a corpului, am inceput sa caut acele ingrediente potrivite pentru propriul ulei de corp. Aveam cateva informatii de farmacognozie, cate ceva despre beneficiile anumitor uleiuri si notiuni despre structura pielii. Am ales sa imi fac un amestec din mai multe uleiuri: ulei de morcovi, ulei de jojoba, ulei de avocado, unt/ulei de cacao si vitamina E uleioasa.
Fiecare dintre aceste ingrediente are o multitudine de beneficii printre care:
Uleiul de morcovi – catifeleaza si da un bronz natural pielii
Uleiul de jojoba – hidratateaza si calmeaza iritatiile pielii
Ulei de avocado – hidrateaza si previne imbatranirea pielii
Untul de cacao – hidrateaza pielea si stimuleaza productia de colagen; in plus parfumeaza produsul obtinut
Vitamina E uleioasa – trateaza plagile, arsurile, cicatricile sau estompeaza petele.
OBS: femeile gravide trebuie sa utilizeze vitamina E uleioasa doar la indrumarea medicului
OBS: cantitatea maxima de vitamina E uleioasa trebuie sa fie de maxim 0.03% din total cantitate produs finit
Intr-un recipient de 100 ml cu pulverizator am adaugat: 30 ml de ulei de morcovi, 30 ml de ulei de avocado, 20 ml de ulei de jojoba, 15 ml de ulei de cacao obtinut prin topirea pe baie de apa a untului de cacao, 20-30 picaturi de vitamina E uleioasa si pana la 100 ml am adaugat ulei de grapefruit. Uleiul de grapefruit l-am adaugat pentru a imbunatati impactul olfactiv.
Cum este corect sa utilizezi uleiul de corp?
Aleg ca o data pe saptamana sa-mi fac un scrumb cu zat de cafea, unul delicat, fara sa insist foarte mult asupra pielii.
Uleiul de corp il utilizez dupa aproape fiecare dus, aplicandu-l pe pielea inca umeda. Apoi astept sa intre in piele pana finalizez celelalte operatiuni din sala de baie (imi place mult acest termen – suna mai rafinat).
Il pastrez la rece, in frigider, intr-un recipient bine inchis.
Ce rezultate am obtinut in 3 saptamani?
Pielea este mult mai hidratanta si are un aspect uniform.
As vrea sa punctez faptul ca frecventa cu care am aplicat acest ulei a fost mai mare in comparatie cu cea cu care aplicam cremele de corp achizitionate din comert. Atunci cand iti faci cu manuta ta un ulei de corp, il apreciezi mai mult.
Care sunt concluziile dupa 3 saptamani?
Dupa ce consum cele 100 ml, cu siguranta o sa-mi mai fac inca un ulei de corp si cel mai probabil nu voi mai folosi niciodata cremele de corp mainstream.
Daca esti o persoana comoda, solutia home-made nu iti este potrivita. Iti recomand sa iti gasesti un furnizor de incredere pentru produsele de ingrijire corporala.
Daca nu esti dispus sa aloci un buget de 150-200 lei pentru achizitia ingredientelor (chiar daca obtii o cantitate de ulei de corp pe care o poti utiliza 6 luni lejer), atunci iti recomand sa iti gasesti un furnizor de incredere pentru produsele de ingrijire corporala. In acest mod, bugetul alocat va fi esalonat lunar si nu vei simti efortul financiar.
Evita sa achiziționezi produse ce conțin parabeni, bisfenoli, ftalați dioxina, MEA, DEA, lauril sulfat de sodiu, cyclopentasiloxan, formaldehidă. Evita-le mai ales daca suferi de disfuncții tiroidiene; aceste substanțe afectează echilibrul hormonal.