Friptura – cartofi prajiti – varza….dar fara friptura, doar niste varza si 3 paie de cartofi.
Cam asa si cu PATE SOMON cu 24% somon…si acela congelat (nu ca ma astept sa il aiba proaspat in spatele fabricii, ci ma gandesc la glazura de gheata…e si ea pusa in 24%?!)
Da, am mare suparare pe toti producatorii care isi intituleaza produsele la limita legii cu scopul de a induce in eroare consumatorul.
PATE SOMON MANDY – fara conservati scrie producatorul
Cum umblam eu pe la raionul de peste, vad mare promotie de PATE SOMON. Eticheta galbena mi-a sclipit in ochi asa ca m-am apropiat de produs. Am vazut pretul si am zis „eventual cu somon din carton”…pretul foarte mic nu se asocia in mintea mea cu somonul. Dar, m-am lamurit in 3 secunde dupa ce am citit ingredientele.
24% SOMON si 76% ?
Nu ai nevoie de mult timp sa iti dai seama ca acest produs nu prea are treaba cu somonul.
Ulei de floarea soarelui – Apa – Pasta de tomate (aici nu primim detalii despre ingredientele acestei paste) – Sare – Proteina vegetala din soia – Amidon modificat din porumb – Condimente naturale (nici aici nu primim detalii) – Stabilizatori (polifosfati de sodiu) – Antioxidant (acid ascorbic) – Colorant natural (carmin)
Sa le luam pe rand…
Stabilizatori – Polifosfati de sodiu – fac parte din clasa E452, E-suspecte. Acestia mentin starea fizico – chimica a produsului alimentar. Concentratia lui nu este mentionata. Desi fosforul in cantitati mari poate produce tulburari.
Amidonul modificat -chimic- din porumb este un aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de ingrosare, stabilizator, emulgator, avand o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parţial grăsimile si de a forma emulsii.
Acid ascorbic reprezinta vitamina C sintetizata chimic (E 300). A nu se confunda cu vitamina c din legume si fructe.
Carminul este un colorant ce provine din natura; culoarea rosie provine de la acidul carminic pe care gandacul cu pricina il produce pentru a se proteja de alte insecte. Produsul final se obtine prin tratarea cu substante pe baza de aluminiu a solutiei de acid carminic.
Cum evitam ingredientele nesanatoase?
Cu fiecare zi care trece imi este din ce in ce mai clar ca indiferent de legislatie, producatorii se vor adapta pentru a penetra mintea consumatorului, fara ca produsul lor sa sufere o schimbare cu adevarat.
Se poarta natural? Vezi produsele ambalate cu 100% natural, dar cu crestere a procentului de zaharuri din produs
Se poarta fara conservati? Vezi produsele etichetate cu FARA CONSERVATI, dar cu coloranti, amelioratori sau alti E-uri nocise.
Asadar, singura solutie pentru o alimentatie sanatoasa este informarea: cititi cu atentie eticheta produselor, verificati ingredientele necunoscute pe site-urile de specialitate, evitati produsele cu ingredientele necunoscute.