Este necesar să fim conștienți de alegerile noastre alimentare. Să dăm dovadă de moderație și să distingem clar între senzația de poftă și cea de foame.
Tentațiile alimentare apar tot timpul, nu numai în această perioadă. Dacă avem o disciplină alimentară, un comportament alimentar echilibrat, atunci nu trebuie să ne temem de micile tentații (în general deserturi, produse cu grăsimi proinflamatoare, alimente cu un conținut ridicat în sare, zahăr).
Micile tentații sunt firești. Dacă sunt gestionate responsabil, dacă le consumăm moderat, atunci nu ar trebui să ridice semne de îngrijorare. În schimb, dacă tentațiile se transformă în obicei și vom consuma frecvent sau în cantități mari alimente care au un conținut ridicat de zahăr, sare sau grăsimi proinflamatoare, starea de sănătate ne poate fi afectată.
Chiar dacă suntem purtați de impulsul de a mânca mai mult, ne-ar ajuta să vizualizăm ce cantitate ne-am pus pe masă/în farfurie și să admitem că nu trebuie să terminăm toată mâncarea, mai ales dincolo de disconfortul fizic.
Regula 1: planifică și organizează! Planificându-ne orele de mese și schițând un meniu zilnic, indiferent că apelăm la furnizorii de mâncare gătită sau ne pregătim noi mesele, avem toate șansele să fim moderați în consum.
Extrem de utilă este o tablă pe care am putea scrie meniul zilnic și orele de mese. Astfel ne creăm o disciplină alimentară într-un mod plăcut, evitând totodată mâncatul necontrolat între mese. În crearea meniurilor este important să ținem cont de obiectivele individuale, de contextul comun și starea fiecăruia de sănătate.
În general, recomand 2-3 mese/zi, moderate cantitativ și ajustate caloric întrucât suntem mai sedentari în această perioadă. În meniu, puneți accent mai mare pe consumul de legume, cât mai diversificate, (verdețuri de sezon, salate proaspete), leguminoase, fructe mai puțin dulci cum sunt fructele de pădure, pește oceanic/marin, carne slabă, ouă.
Este important să integrați în meniu și poftele alimentare păstrând un echilibru al cantității și frecvenței. Mă refer aici la dulciuri, alimentele procesate și alimentele foarte bogate în kilocalorii.
Nu în ultimul rând, somnul de calitate și activitatea fizică ne țin departe de dezechilibrele alimentare.