Îmi place să-mi păstrez amintirile. Acest articol este scris în 2013 și reprezintă o amintire pe care vreau să o păstrez aici.
O minte libera nu va reusi niciodata sa traiasca dupa reguli si regulamente. Va fi incercata tot timpul de sentimentul de interpretare personala.
De cand ma stiu am urat regulile, procedurile, si regulamentele, am urat sa le respect, dar am invatat sa le ador atunci cand le utilizez in scop profesional. Si uite asa , dupa 10 ani, am invatat ca regulile sunt definitorii…stiu, stiu, stiu…sunt facute sa le incalci!
Am inteles mai tarziu ca si corporul uman functioneza dupa un manual de utilizare. Cu cat regulile de utilizare sunt respectate mai bine, cu atat durata de functionare este mai lunga.
Cum sa facem sa servim mintea libera cu reguli universale despre sanatatea fara sa ne dorim sa le incalcam?
Ei bine m-am gandit sa ne “mintim” cu expresia “crezuri”. Asadar, permiteti-mi sa va servesc crezurile mele despre sanatate intr-o forma elementara:
Apa |
Legume |
Fructe |
Proteine animale |
Pofte |
NU bea cantitati mari inainte de masa si dupa masa timp de min. 30 minute, NU bea cantitati mari in timpul mesei. | Consuma-le cat mai crude | Consuma-le crude, NU conservate | Consuma 0.8g pe kilogram corp pe zi, avand grija la continutul de grasimi. | Amana-le pentru a doua sau a treia zi. |
Bea zilnic cantitatea necesara corpului tau.Ai grija si la calitatea ei. | Spala-le bine pentru eliminarea pesticidelor, mai ales daca le dai copiilor. | Consuma crude si Nu prajite: alune, migdale, nuci, caju. | Consuma-le pe cele care provin din surse naturale, eventual ecologice.(peste, oua, carne, lapte). | Inlocuieste-le cu cele sanatoase. |
Bea zilnic un pahar de apa pe stomacul gol. | Consuma-le cu minim 3 ore inainte de somn. | Consuma-le cu minim 4 ore inainte de somn sau pana la ora 16:00. | Consuma-le cu minim 3 ore inainte de somn. | Implineste-le o data pe saptamana, savurand 1/2 dintr-o portie. |
Apa
Despre consumul si importanta apei in viata noastra s-au scris atat de multe articole ca nu stiu ce noutati sa aduc. Ma gandesc totusi sa recapitulam… punct si de la capat.
Inca din copilarie stiim cu totii ca apa nu se bea in timpul mesei si nici imediat dupa masa (ci la un interval de min. 30 min).
Format 70% din apa organismul uman nu poate supravietui in lipsa consumului de apa. Totodata, hrana pe care o consumam zilnic trebuie sa contina minimum 70% apa (legume, fructe). Asadar, nu este suficient sa bem 2-3 l de apa/lichid pe zi, ci trebuie sa consumam zilnic legume si fructe crude (apa din ele contine vitamine, minerale, aminoacizi, proteine, acizi grasi).
Apa vie transporta nutrientii din legume si fructe in intestine, unde sunt absorbite (hranirea), ducand la buna functionare a aparatului digestiv si la eliminarea rezidurilor toxice (curatarea). Consumul de apa este recomandat sa fie egal cu indicele rezultat prin impartirea greutatii corporale cu numarul 30. Astfel, daca cantaresti 60 kg, consumul de apa trebuie sa fie minim 2l. Consumul de suc de fructe, alcool si cafea influenteaza cantitatea necesara de apa ce trebuie consumata zilnic. Un pahar din oricare aceste bauturi trebuie insotit de aceeasi cantitate de apa.
Legume
Bogate in vitamine, minerale si proteine, legumele sunt recomandate sa fie consumate zilnic (intre 5-10 pe zi).
Specialistii in nutritie agreeaza o diferentiere intre legumele benefice in stare cruda si cele ale caror proprietati sporesc prin procesul termic. Intr-un articol viitor, promit sa va povestesc despre aceasta clasificare. Adeptii regimului raw, sustin ca prin fierbere, legumele isi pierd toate proprietatile: vitaminele sunt distruse, mineralele se elimina prin apa care fierbe, valoarea nutritiva a proteinele se injumatateste. Ba mai mult, proteinele vegetale modificate prin fierbere se depoziteaza in corp sub forma de reziduri.
Eu prefer legumele crude. O salata delicioasa ma conecteaza la vitalitate de parca as absorbi toata energia legumelor. De foarte multe ori m-am aflat in situatia de a explica acest fenomen. Rar mi-a fost dat sa intalnesc inca unul ca mine …Ma simt norocoasa
Fructe
Cunosc oameni care sunt capabili sa manance 3-4 kg/zi de fructe si se intreaba de ce se ingrasa! Hei…fructele ingrasa, gen! :)) Da, fructele ingrasa destul de mult, iar daca le consumati sub forma de fresh-uri trebuie sa stiti ca prin stoarcere se inlatura fibrele alimentare din pulpa fructului si sporeste continutul de fructoza (asta stiu de la Carmen Bruma). Astfel, cea mai buna forma de a consuma fructe este pe stomacul gol. Nucile, alunele, migdalele trebuie consumate numai crude. Prin prajire (nu mai spun de efectul excesului de sare), grasimile se oxideaza crescand riscul de cancer, iar carbohidratii dobandesc un indice glicemic mult mai mare.
Pofte
Prajituri, fripturi sau alte bunatati, toti le visam atunci cand nu le putem consuma. My guilty pleasure: prajiturile :(( Le ador, dar am invatat sa le mananc. In fiecare saptamana (sambata sau duminica) imi satisfac mareata pofta. Cred ca poftele inhibate nasc pe viitor catastrofe.
Bineinteles ca in momentele de stres sau nelinisti nocturne visez la cake cups, ecler cu ness, inghetata de fructe de padure sau macar la un colt de ciocolata alba cu migdale…Dar, cu timpul, am inceput sa negociez cu poftele: daca dispareti in clipa asta, maine va cedez terenul. Sanchi, ca pana maine uit; de stres, de pofte. Va rog sa incercati reteta!
ps: Nu intamplator am sarit peste Proteinele de origine animala. Este un subiect atat de vast, de important si de controversat incat am decis sa-i dedic un articol propriu. Revin 🙂
Bucurati-va de viata sanatoasa!