Magneziul este al doilea cel mai abundent mineral din organism. Peste 300 de reacții chimice depind de acest mineral. Magneziul ajută la menținerea nivelului adecvat al altor minerale, precum: calciu, potasiu și zinc. Inima, mușchii și rinichii au nevoie de magneziu pentru a funcționa corect. Mineralul ajută, de asemenea, la sănătatea dinților și oaselor, reduce riscul de diabet de tip 2 și joacă un rol crucial în echilibrul hormonal - femeile cu SOP (sindromul ovarian polichistic) au de 19 ori mai multe șanse de a avea un deficit de magneziu.
Beneficii
- Sănătatea inimii: contribuie la menținerea ritmului cardiac normal și a tensiunii arteriale, prevenind accidentul vascular cerebral
- Mușchi și oase: ajută la relaxarea mușchilor și susține sănătatea oaselor și a dinților
- Echilibru hormonal: susține reglarea nivelurilor de hormoni din organism
- Glicemie: ajută la absorbția și conversia glucozei în energie, la glicemii stabile esențiale pentru prevenirea diabetului de tip 2
- Detoxifierea ficatului: cofactor în faza II de detoxifiere a ficatului, necesar pentru sinteza glutationului antioxidant, contribuind la eliminarea toxinelor din organism
- Creier: transmite semnale nervoase către și de la creier
- Stres: implicat în reacțiile care reglează răspunsul la stres al organismului la mai multe niveluri, calmează glandele suprarenale
- Echilibrul electrolitic: implicat în menținerea echilibrului electrolitic
- Sănătatea tiroidei: contribuie la buna funcționare a glandei tiroide, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra metabolismului și nivelurilor generale de energie
Simptomele ale deficitului de Magneziu
- Crampe musculare
- Migrene
- Anxietate ușoară și depresie
- Iritabilitate
- Poftă exagerată de dulciuri
- Scăderea poftei de mâncare
- Oboseală și lipsă de energie
- Insomnie
- Spasme gastrointestinale, PMS
- Greață, vărsături
Factori ce pot conduce la deficit
- Aport inadecvat de magneziu din alimente: practicile agricole intensive au determinat o epuizare semnificativă a conținutului de minerale al solului
- Consumul alimentelor procesate, în mare parte rafinate: magneziul este distrus cu până la 80-90% în acest proces de rafinare
- Alimentație bogată în: sodiu, calciu, proteine, zahăr
- Consumul de cofeină în mod regulat
- Boli gastrointestinale: diareea cronică, boala Crohn, boala celiacă și enterita regională pot duce la epuizarea magneziului în timp
- Diabet de tip 2 și/sau Rezistență la insulină: deficitele de magneziu și excreția urinară crescută de magneziu
- Alcoolism și/sau Insuficiență renală: excreție excesivă de magneziu în urină și altele
- Stres cronic
- Utilizarea anumitor medicamente: diuretice, antibiotice, IPP (inhibitoare ale pompei de protoni; ex: Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol) administrate pe o perioadă lungă de timp, doze mari de zinc
- Lifestyle: slabă calitate a somnului, sportul intens, pregătirea inadecvată a surselor alimentare de magneziu
- Altele: îmbătrânirea, menopauza, sarcina, tulburări genetice, sindrom metabolic, boli cardiovasculare
Evaluarea statusului magneziului
- Un corp uman adult conține aproximativ 21–28 g de magneziu, din care 50–60% din este stocat în oase, restul fiind distribuit în țesuturile moi, cum ar fi mușchii; 1% din totalul magneziului este extracelular și 0,3% din acesta circulă în ser
- Evaluarea stării de magneziu prin măsurarea concentrației serice de magneziu
- cea mai des folosită și mai ușor disponibilă metodă
- nivelurile serice au o corelație mică cu nivelurile totale de magneziu din organism sau cu concentrațiile din țesuturi specifice
- Alte metode de evaluare a stării de magneziu
- măsurarea concentrațiilor de magneziu în eritrocite, salivă și urină
- efectuarea unui test de toleranță cu magneziu
Aportul optim
- Majoritatea adulților au nevoie de 320-420 mg de magneziu pe zi pentru a menține sănătatea generală și starea de bine
- Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) sugerează un „aport adecvat” de 350 mg/zi pentru bărbați și 300 mg/zi pentru femei
- poate varia în funcție de vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică; discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice suplimentare de magneziu; anumite forme de magneziu pot interacționa cu medicamentele sau pot avea efecte secundare în anumite situații
Surse alimentare
- Legume cu frunze verzi: kale, spanac, mangold
- Cereale integrale: ovăz, hrișcă, quinoa
- Leguminoase: fasole neagră, linte, năut
- Nuci: migdale, caju, nuci de Brazilia (verifică să nu fie râncezite)
- Semințe: Iin, dovleac, chia
- Pește: somon, halibut, macrou
- Avocado
- Banane
- Ciocolată neagră cu minimum 70% cacao
- Unt de arahide (fără alte adaosuri)
Importanța modului de gătire a alimentelor sursă de magneziu
Acidul fitic (cereale) și acid oxalic (spanac, cacao) prezent în alimente pot reduce utilizarea digestivă a magneziului, eliminându-l prin fecale.
- înmuiați, încolțiți, fermentați
- consumați alimente bogate în vitamina C cu mese care conțin acid fitic
- utilizați oțet în sosul de salată și gătit pentru a spori absorbția mineralelor și a compensa acidul fitic
Suplimentare - Forme de Magneziu și utilizare
- Citratul de Magneziu: ușor de absorbit, ajută la relaxarea mușchilor și poate fi util pentru cei care se confruntă cu constipație
- Oxidul de Magneziu: neutralizează aciditatea și este adesea utilizat pentru a trata simptomele digestive incomode, cum ar fi arsurile la stomac, indigestia și constipația; poate avea un efect laxativ
- Glicinatul de Magneziu (bisglicinat): ușor de absorbit, potrivit pentru cei cu oboseală cronică, anxietate ușoară, insomnie și status inflamator general
- Malatul de Magneziu: ușor de absorbit, ajută la creșterea nivelului de magneziu din sânge
- Lactatul de Magneziu: poate fi mai blând pentru sistemul digestiv decât alte forme; ajută la creșterea nivelului de magneziu din sânge
- Tauratul de Magneziu: poate fi cea mai bună formă pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale crescute
- L-treonatul de Magneziu: ușor de absorbit, susține sănătatea creierului și poate fi util în tratamentul unor tulburări precum depresia, Alzheimer și stresului cronic
- Sulfatul de Magneziu (Sarea Epsom): adesea dizolvat în apă pentru a trata stresul cronic și durerile musculare; poate stimula peristaltismul și poate fi util pentru cei care se confruntă cu constipație
Produse comerciale cu magneziu - ce îmi place și recomand
Mențiuni
Informațiile prezentate nu sunt destinate să înlocuiască sfaturile oferite de medicul dumneavoastră curant sau de un alt profesionist din domeniul sănătății. Nu folosiți informațiile din acest document pentru diagnosticarea sau tratarea unei probleme sau a unei boli de sănătate. Dacă aveți sau suspectați că aveți o problemă medicală, contactați-vă imediat medicul. Nu ignorați sfatul medical profesionist și nu întârziați să solicitați sfaturi profesionale din cauza a ceea ce ați citit în acest document. Informațiile furnizate în acest document NU creează o relație terapeutică între dumneavoastră și specialistul Mihaela Mocanu.
23 Octombrie 2023
JURNAL LUNAR PENTRU FEMEI ÎN ARMONIE
Newsletter creat pentru a obține armonie corp-minte-suflet
Prin abonarea GRATUITĂ la newsletterul lunar, vei primi un singur email pe lună, plin de inspirație și resurse create special pentru tine:
- Resurse gratuite: ghiduri, clipuri, materiale de descărcat și sfaturi pentru a-ți îmbunătăți viața.
- Evenimente exclusive: ateliere, webinarii și live-uri care te vor ajuta să-ți găsești armonia și să te conectezi cu femei ca și tine.
- Oferte speciale: reduceri și bonusuri exclusive la produsele și serviciile recomandate, pentru a-ți susține călătoria de autocunoaștere și dezvoltare personală.