Îmi place să-mi păstrez amintirile. Acest articol este scris în 2013 și reprezintă o amintire pe care vreau să o păstrez aici.
Adevarul
Adevarul este ca imi doresc tare mult sa-mi mentin toleranta fata de infantilitatea pe care o manifesta vecinii mei de viata (majoritatea) la auzul unor sfaturi nutritionale – NU mec, NU fastfood.
Imi doresc ca informatia pe care o absorb cu pasiune in fiecare zi si o verific pe cobaiul din mine, sa nu ma transforme intr-un nebun care striga la surzi in mijlocul unei piatete.
Joi, 17.10.2013, am fost provocata sa particip la un seminar de nutritie sustinut de Maria Varga, Nutritionist dietetician din Timisoara, la Essential Academy of Nutrion. Intr-o atmosfera amicala am discutat despre obisnuintele nesanatoase, despre grupele principale de alimente si alternativele sanatoase. Dupa intalnire mi-am confirmat doua teoriile pe care le imbratisez cand vine vorba de nutritie:
- incerca sa dai sfaturi doar celor care solicita
- schimbarea vine doar cu vointa, obiceiurile proate nu sunt definitive, ci tin de obisnuinta
Obisnuintele noastre culinare vin din sanul familiei, transmise din retetarul bunicii, adaptate si repetate in functie de preferinte.
In copilarie, generatia mea striga la unison “cartofi prajiti” cand era intrebata de mancarea preferata. Oare conditia tarii din acele vremuri a ridicat banala portie de cartofi prajiti la acest rang… sau obisnuita?
Cand ma gandesc ca in majoritatea restaurantelor din Romania cartofii prajiti stau in capul listei la fila cu garnituri, concluzionez ca-i vorba de obisnuinta, bate-o vina! Acelor voci carcotase am sa le reamintesc: „gusturile nu se discuta…se cultiva!”.
Putem schimba modul de preparare prin prajire cu cel prin coacere. In fond, cartoful este un produs sanatos: un cartof mediu contine 5 g de fibre si 20% din necesarul zilnic de potasiu.
Provocarea
Provocarea schimbarii vine din crezul ca nu exista “nu pot, ci nu vreau!” – de fiecare data cand mentionez acest crez, imi amintesc privirea mamei, o combinatie de uimire insotita de un zambet larg…eu un copil, spunand aceste vorbe mari cu ochii plini de visare – Recunosc! E adevarat ca-mi plac provocarile! Farmecul vietii mele, sa aleg greul/dificilul/competitia, sa trag de mine si sa-mi demonstrez ca se poate.
Obisnuim sa mancam friptura cu paine/cartofi/orez, fructele ca si desert, carne de pui intr-o dieta (gandindu-ne ca e sanatoasa), crontanituri la birou pe post de gustare. Nimic mai Gresit!
Carnea se garniseste cu legume, fructele se consuma cel mai corect pe stomacul gol, carnea de pui (ceea ce se gaseste in comert) este o bomba alimentara (detalii intr-un post viitor), iar despre amestecul de sare cu grasimi saturate nici nu mai are rost sa comentez – calorii goale.
Schimba-ti obisnuintele nesanatoase cu cele sanatoase, Te provoc sa faci cel putin o schimbare pe luna.
Activez in domeniul comertului de peste 5 ani, timp in care am format oameni si echipe. Stiu ce presupune rezistenta la schimbare, stiu ca e greu. Mergi la un nutritionist autorizat si gasiti impreuna variantele benefice corpului tau. Daca ai nevoie, pot sa-ti recomand o lista de nutritionisti profesionisti, ce activeaza in Bucuresti dar si in alte judete din toata tara.
Cel mai viral sfat in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa este legat de consumul de apa. Suntem sfatuiti sa bem apa, multa apa, cat mai multa apa. L-am urmat cu sfintenie si imi amintesc ca ajunsesem sa beau atat de mult incat auzeam broastele in stomac. Eram la inceputul schimbarii stilului de alimentatie si nu-mi dadeam seama ca obisnuiam sa beau apa inclusiv in timpul mesei (tutuiam un pahar dupa fiecare inghititura de mancare). Jesus, ce greseala! Dupa ce am parcurs cartea 3S – Carmen Bruma – m-am desteptat din noaptea mintii in care ma scaldam. Si asta a fost doar inceputul! (update: curiozitatea m-a impins catre o noua cariera, de nutritionist certificat).
Schimbarea obisnuintei proaste nu s-a intamplat brusc, ci treptat. Triumful final mi-a adus mai multe satisfactii decat anticipam, iar astazi am scapat de „boala” digestiva cu care se confrunta majoritatea domnitelor pe care le cunosc. Constipatia.
Bucurati-va de viata sanatoasa!